Din ce in ce mai multi tineri, sufera de afectiuni digestive, fie ca este vorba doar de o gastrita sau intr-un caz mult mai rau, de ulcer sau enterita, afectiunile stomacului sunt intodeauna dureroase, de lunga durata, complicat de tratat si destul de periculoase. Motivele din care acestea apar sunt din cele mai variate, de la o sensibilitate mostenita, alimentatie dezechilibrata sau de cele mai mule ori stres.
Si pentru ca oricare ar fi motivele gastritelor,ulcerului si altor boli de stomac alimentatia este foarte importanta, haideti sa vedem ce se poate manca si ce nu pentru ca, in cazul in care nu putem trata afectiunea macar sa stim cum o putem ameliora.
Bolnavii vor trebui sa eliminate din alimentatie orice este foarte fierbinte, foarte rece dar si tot ce este iritabil pentru stomac: mancarea condimentata, alimentele ce contin multa celuloza, carnea de la animale batrane, mancarurile prea sarate, dulci sau grase, prajelile, sucurile acide, alcoolul, fumatul si cateodata in functie de boala lactatele ce fermenteaza.
Aceste alimente nu numai ca fac rau prin compozitie dar stimuleaza o secretie masiva a sucului gastric ceea ce face rau digestiei.
Ca si alimente recomandate, pe care le puteti consuma fara grija amintim ceaiurile, laptele si smantana(uneori), carnea fiarta, fructele dulci dar de preferat facute compot, albusul de ou, painea nu foarte proaspata, legumele sotte si supele.
Dupa importanta pe care o au alimentele pentru a va simti mai bine, punctul doi pe lista este modul in care le mancati! Pentru a va simti mai bine trebuie si sa fixati orele de masa si intodeauna sa tineti cont de ele. Este de retinut ca la niciuna dintre mese nu va trebui sa mancati excesiv, indiferent cat de mult va place mancare sau cat de foame va este.
Cu atat mai mult cu cat boala are ca declansator stresul, pe cat posibil atat la masa dar si in viata de zi cu zi, incercati sa mentineti o atmosfera calma, prietenoasa fara a fi pe fuga, in special atunci cand luati masa deoarece acest “mancat din mers” va afecteaza digestia.