In ultimii ani tot mai multi biciclisti incep sa faca parte din traficul Bucurestean de zi cu zi. Daca totul ar decurge ca in tarile civilizate, nu ar fi nicio problema in asta, ci din contra, ar fi foarte bine daca mai multi din cei ce au masini, ar renunta la ele in favoarea bicicletelor, cu care pot circula cursiv, nu polueaza si sunt si infinit mai usor de parcat.
Problemele create de biciclisti in trafic
Problema, caci bineinteles, trebuia sa existe una, nu este faptul ca din ce in ce mai multe persoane utilizeaza bicicletele pentru a se deplasa pe distante scurte in oras ci ca aceia care o fac, o fac total haotic, transformandu-se in adevarate pericole rutiere. Probabil veti spune ca nu sunt piste special amenajate peste tot in Bucuresti. Este adevarat, insa nici acolo unde sunt pistele (si chiar libere) clar delimitate pentru biciclisti, acestia nu le respecta si fie circula pe langa ele ocupand trotuarul, fie coboara de pe trotuar pe carosabil, unde incurca circulatia. Nu o data sau de doua ori ci foarte des se intampla sa vad biciclisti injurand ca batrana de pe trotuar nu merge mai repede sau chiar sa ii vad pe banda doi sau trei a carosabilului, unde soferii disperati, incearca sa-i evite.
Nu este normal, orice ati spune in apararea lor, nu este normal ca avand banda special creata, biciclistii sa incurce traficul pietonal si pe cel rutier, nestingheriti, dupa bunul plac.
Inca un lucru revoltator, este Acela ca nu am vazut niciun biciclist oprit de politie si amendat ca nu isi respecta banda sau ca traverseaza pe trecerea de pietoni in sa, in schimb am vazut dandu-se amenzi pentru pietoni care nu au traversat prin locurile special amenajate. Din nou, nu este normal ca biciclistii, participanti la trafic si ei ca oricare alta persoana de pe strada, sa fie scutiti de respectarea oricaror legi, precum si de sanctiuni.
Recent pe Calea Victoriei si pe Bulevardul Uranus au fost create noi piste. De data aceasta nu pe trotuar, delimitate de o banda galbena si cativa stalpi din loc in loc, ci pe sosea. S-au schilodit doua bulevarde mari care nu se prea aglomerau. De exemplu pe Calea Victoriei au ramas doua benzi, din trei sau chiar patru daca nu ma insel si mai nou, cu masina, se sta chiar daca semafoarele sunt verzi de multe ori, pentru ca biciclistii nostri nu pot respecta o banda de pe trotuar ci au nevoie de o banda aproape cat a celor cu masina, pe care..Ghiciti ce? Nu o folosesc mereu! Caci e si trotuarul destul de larg incat sa mearga pe acolo si strada inca destul de mare pentru ei incat sa isi permita sa nu bage in seama benzile special amenajate in cel mai mic detaliu (au si banda de stanga si stalpi si borduri ca sa nu le mai fie locul ocupat de masini, ca pana acum de multe ori, sa recunoastem se intampla ca benzile de pe trotuar sa fie ocupate de masini parcate).
Intrebarea ramane una singura: De ce mai au nevoie biciclistii Bucurestiului astfel incat sa participle civilizat la trafic si sa nu mai incurce? Ce le mai lipseste lor ca sa stea pe benzile speciale?