Să fie din cauza faptului că nu mai sunt prea multe cluburi în București care să digere Rap-ul? Sau poate fiindcă doar aici i s-a permis artistului să-și amplaseze canapeaua și veioza pe scenă? Acestea sunt primele două întrebări pe care mi le-am pus când am ajuns la locație și am văzut coada de la intrare.
Pe parcursul evenimentului însă, motivele pentru care Spike a ales acest loc pentru a-și lansa albumul ne-au devenit tot mai clare.
Atenție: pericol de divagație!
Modul în care s-a schimbat peisajul de Hip-Hop autohton de-a lungul timpului este extrem de interesant. După perioada lui de glorie, 2002-2005, când Omu’ Gnom și Subsemnatu’ erau pe TV, a urmat un fel de Ev Mediu în care au dispărut label-uri importante din underground și au apărut legalele.
Pentru ca Rap-ul de calitate să ajungă din nou pe sticlă în 2009, a fost nevoie de sacrificiul unor nume importante și de piese mult sub nivelul bunului simț.
În tot acest timp însă, cei de la Okapi Sound, label-ul din care face parte și Spike, s-au aflat într-o continuă ascensiune muzicală și au încropit un proiect care a adus un plus de profesionalism în rap-ul românesc ce poate fi dat oricând drept exemplu.
Desigur, nu tot publicul românesc a înțeles de ce este necesar ca preferații lor să evolueze și să facă ceva diferit față de restul, așa că unii i-au urât. La fel cum l-au urât și pe Cedry2k când a făcut feat-uri cu Puya sau pe Doc când și-a îmbunătățit radical sound-ul și a mai redus din cantitatea de neologisme de pe versul².
Dar nu publicul este de vină pentru că e ignorant, ci artiștii mediocrii pe care îi ascultă, însă asta este altă poveste.
Să revenim însă la situația actuală de pe la noi. Astăzi, deși există piese rap care mai scapă pe Radio din când în când și videoclipuri care fac zeci de milioane de vizualizări pe Youtube, cluburile se feresc să mai organizeze/promoveze evenimente de Hip-Hop. În București le numeri pe degete, iar prin țară situația este și mai tristă.
Colectiv este însă unul din puținele cluburi în care se mai pot duce rapperii să vadă un artist underground sau un battle mc într-o zi de vineri sau sâmbătă. Fără să-mi iasă ceva dacă spun asta, mă bucur că mai există cluburi mișto care în care poți să Rap deși faptul că mă bucur pentru așa ceva mai mult mă intristează. Sper că nu te-am pierdut.
Motivul!
De ce și-a lansat Spike albumul în Colectiv când el, spre deosebire de alții, ar fi avut poate mai multe opțiuni? Deși este foarte probabil să ma însel, eu sunt de părere că a făcut-o pentru că voia un public de rap. Da, poate că într-un club gen Bamboo ar fi fost mai răcoare sau ar fi venit de două ori mai multe lume. Poate că și banii erau mai mulți.
Nu știu, nu mă pricep la event planning și nici n-am fost în Bamboo până acum, dar eu așa îmi imaginez lucrurile. Totuși, Spike a preferat să aibă un public avizat, iar ăsta este motivul pentru care a ales un club precum Colectiv. DECÂT ZIC.
Câteva cuvinte despre concert:
Dacă tot ai ajuns până aici, dar n-ai ajuns la lansarea lui Spike de vinerea trecută, află că ai pierdut un show foarte frumos:
∇ Spike a ținut tot concertul aproape singur, dublat foarte rar de către o voce misterioasă din backstage, iar pe scenă au mai urcat, pentru câte o piesă fiecare, MefX, Maximilian și Lori.
∇ De fapt, nu a fost singur. În spatele lui a stat tot timpul DJ OldSkull, iar cei doi s-au înțeles foarte bine.
∇ Atât artiștii, cât și publicul, au transpirat foarte tare, unii de la emoții, alții de la mișcare, iar eu de la căldură.
∇ Atmosfera a fost când caterincă, când foarte intensă, ceea ce m-a ținut în priză pe toată durata show-ului.
∇ Mi-a plăcut faptul că Spike a băgat și multe din piesele lui vechi care au gâdilat nostalgiile tuturor. În rest, nu știu dacă ar mai fi ceva de zis. A fost un show de nota 9.5 la care m-aș mai duce poate încă o dată.
Pregătește-te pentru o încheiere bruscă. Sfârșit!