Pentru ca se tot vorbeste de cutremurele dese ce au inceput sa se produca pe teritoriul Romaniei iar expertii prevad un cutremur de proportii mari in curand, m-am gandit sa ofer si aici cateva sfaturi in cazul in care va aflati in situatia de a trece printr-un cutremur.
In primul rand este util sa aveti in casa intodeauna cateva rezerve de apa, conserve dar si medicamente, mai ales daca sunteti genul pesimist care se asteapta la tot ce poate fi mai rau.
Pentru orice eventualitate este bine sa urmati un curs de acordare a primului ajutor.
In ceea ce priveste locuinta, cautati zonele rezistente, eventual cu ajutorul unui expert, iar daca acestea au nevoie de reparatii, efectuati-le din timp. Deasemenea este bine ca si la munca sau scoala sa aveti idee de zonele care va pot adaposti in cazul unui cutremur.
Nu efectuati modificari in casa ce afecteaza structura de rezistenta chiar daca in urma lor casa ar fi cu mult mai spatioasa.
Incheiati o asigurare impotriva cutremurelor si asigurati-va toate bunurile de pret.
Obiectele grele, mari ce pot cadea si va pot lovi asezati-le pe cat posibil pe rafturi cat mai aproape de sol. Borcanele sau sticlele din camara, precum si vesela din bucatarie asezati-o in dulapuri inchise sau cel mult pe rafturi fixate in perete. La fel ar trebui sa procedati cu substantele toxice sau inflamabile.
Daca un cutremur are loc deja si sunteti in interiorul unei cladiri:
Nu va panicati si incercati sa linistit si persoanele din jur deoarece panica poate fi un element ce va complica salvarea.
Adapostiti-va sub elementele de rezistenta din incaperea respectiva.
Ramaneti in interiorul cladirii deoarece replicile cutremurului pot darama structura scarii sau liftul si va pot rani.
Stati departe de geamuri ,oglinzi, lustre sau alte piese de mobilier inalte ce se pot sparge sau se pot dezechilibra.
Daca un cutremur are loc deja si sunteti afara:
Indepartati-va de cladiri, stalpi sau copaci ce pot cadea si va pot lovi, pe cat posibil cautati sa stati intr-un spatiu deschis, liber.
Chiar daca sunteti in apropierea casei nu incercati sa ajungeti in interiorul acesteia imediat dupa cutremur.
Daca sunteti in masina sau transportul public, ramaneti pe loc dar nu langa poduri cladiri sau tuneluri pana ce cutremurul trece si asteptati indicatii.
Dupa cutremur verificati daca sunteti ranit sau cei din jurul dumneavoastra au asemenea probleme.
Daca nu aveti instruirea necesara nu acordati primul ajutor si nici nu miscati persoanele grav ranite.
Chiar daca a trecut cutremurul, evitati zonele ce pot prezenta riscuri in cazul unor replici.
In caz ca nu aveti locuinta avariata, verificati oricum instalatiile de gaze si apa sa nu aiba probleme insesizabile la prima vedere.
Nu blocati caile de acces telefonice sau rutiere daca nu aveti urgenta nevoie de utilizarea lor deoarece echipele de interventie vor avea nevoie de ambele, libere.
Cel mai important este sa nu va panicati si sa puteti tine cont, lucizi de toate aceste informatii astfel incat sa le puteti folosi in favoarea dumneavoastra si a celor din jur.