Majoritatea adolescentilor din ziua de astazi nu stiu ce e o caseta audio sau un Sony Walkman. Aceste forme de a experimenta un produs cultural au fost considerate foarte avansate la vremea aparitiei: casetele audio permiteau o auditie inclusiv in masina pe un format de dimensiuni mici iar Walkman-ul a fost inventia ce a introdus lumii intregi revolutia portabilitatii cantecelor preferate.
Digitalizarea muzicii
Perioada imediat urmatoare e cea considerata moderna de catre muzicologi prin digitalizarea modului de consum. Mai intai au aparut Compact Disc-urile ce promiteau o calitate ridicata a auditiei fara degradarea in timp a sunetului (asa cum era in cazul casetelor audio). Masterizarea si editarea discurilor digitale era un domeniu cu totul nou la inceputul anilor 1990 ce a dus inclusiv la descoperirea fenomenului de turntabling. Disc Jockey este denumirea oficiala a artistilor care reuseau sa imbine mai multe discuri si segmente de sunete din cadrul albumelor pentru crearea unor sunete cu totul noi.
Mp3-urile au aparut in jurul anilor 2000 si reprezentau miscarea catre un transport mai usor al muzicii dintr-un loc in altul. Deoarece tehnologia de comprimare a sunetului era aproape la aceleasi standarde fata de CD-uri insa marimea fisierelor era mult mai mica au aparut MP3 Player-ele ce permiteau o ascultate la casti oricand si oriunde, intocmai ca si Sony Walkman. O selectie personala de melodii si albume intr-un gadget de dimensiunea unui ceas de mana era un lucru inedit asa ca o intreaga miscare a luat nastere de personalizare a modului in care poti asculta muzica.
Streaming-ul e tendinta urmatoare de digitalizare ce a luat nastere datorita liberalizarii accesului la internet. Astfel, din anii 2010 incoace, puteai accesa destul de usor internetul atat de pe calculatoarele personale cat si de pe tablete sau telefoanele mobile inteligente. Astfel au aparut aplicatii cum sunt Spotify, Deezer sau Hulu ce permit ascultarea unui playlist oriunde indiferent de dispozitivul pe care il folosesti.
Intoarcerea la origini
Astazi exista o miscare contra mainstream in care ascultatorii se intorc la metodele de ascultare a muzicii in format analog. Mai exact, vinilurile cu muzica erau folosite inca din anii 1940 si se degradau foarte greu oferind in acelasi timp o reproducere fidela a sunetului original al artistului. Modul in care sunetul este creat de la santurile milimetrice de pe vinil si pana la boxe este cu totul diferit si incapsuleaza inclusiv cele mai fine detalii ale inregistrarii. De aceea, de multe ori audiofilii si cei pasionati cu adevarat de muzica devin colectionari de viniluri in pofida faptului ca nu au o portabilitate la fel de mare.